Till sidans huvudinnehåll
Viking Fågel

Våra producenter

Viking Fågel

För familjeföretaget Viking Fågel, bland de bördiga kullarna i västra Skåne, är produktionen av kyckling, gås, tupp, kalkon och anka ett hantverk.
Spannmål och halm till fodret växer på åkrarna runtom uppfödningsstallarna. Slakten sker fem minuter från uppfödningen, utan maskiner, bara för hand. Allt under överinseende av Björn Olssons blick för kvalitet, omsorg om djuren och känsla för det som kunderna önskar.

– Vi kan få frågor om att ta fram en fågel som är si och så stor och si och så mager eller saftig i köttet och vi har möjligheten att göra det. Genom avel och att vi provar fram rätt fodermix, berättar Björn Olsson, som drivit verksamheten på gården sedan 1994.

Björn berättar att en stor del i att få fram rätt kött ligger i fodret. Exempelvis består majskycklingarnas foder av 55 procent majs, men det är gräset, eller gräsmjölet, i fodret som ger den karaktäristiska gultonen i köttet. Delarna i fodermixen, som bland annat tas fram i samarbete med kockar, samverkar till helheten.

Kycklingarna får växa i ungefär nio veckor. För ungtupparnas får växa lite längre, upp till 13 veckor, och det är det som gör dem extra saftiga i köttet. Gåsen, som förstås efterfrågas mest kring Mårtensafton, har ett långt liv i jämförelse: från ägget i februari, den långa uteperioden över sommarhalvåret, till slakten i november.

Målet är att få fram så hållbara djur som möjligt. De ska vara friska och må bra.
– De sista fyrtio åren har kycklingindustrin gått mot alltmer snabbväxande kycklingar. Vi har kommit längre och längre bort från den äkta kvaliteten och det är den jag vill komma åt. Jag försöker handla med dem som vill att djuren ska ha det bra, säger Björn Olsson.

Arbetet måste vara långsiktigt och metodiskt. Björn berättar att aveln på en gås kan ta tio år innan de får fram. Och risken finns hela tiden att misslyckas med den fågel som du ska avla på inför nästa säsong. Men det är värt allt arbete. Det bästa är att se gässen gå i sina hagar om sommaren, då känner Björn sig nöjd. Men det finns fortfarande mycket kvar att upptäcka, trots att lantbrukarsonen har fött upp fåglar sedan han var bara åtta år gammal.

– Och jag kommer aldrig upphöra att fascineras av att det ur en äggvita i ett ägg kommer ut en levande kyckling med hjärta, lever och allt. Det är verkligen väldigt märkligt, säger han och skrattar.

Fem snabba med Maria och Björn Olsson 

Berätta varför man ska välja fågel från er.
Alla djur föds upp på vår egen gård och slaktas på vårt gårdsslakteri. Vi odlar spannmål och halm till djurens foder och strö. Stallarna värms upp av vår fjärrvärmecentral som eldas med halm från våra egna fält. Djurens gödsel sprids på våra åkrar och ger näring tillbaka till jorden. På så vis är all vår uppfödning både vänlig mot miljön och mot djuren. All slakt och styckning sker på ett hantverksmässigt sätt och vi strävar efter att producera fjäderfäkött av allra yttersta kvalitet.

Finns det något ni är extra stolta över?
Vi är stolta över att kunna kombinera en djur- och miljövänlig uppfödning med allra högsta köttkvalité. Vi är också mycket stolta över att ha levererat råvara till Nobelmiddagen 2019 och till kocklandslaget när de bärgade VM guld 2018.
 
Tycker du att vi är duktiga på att ta rätt på hela fågeln?
Vi gläds mycket åt den ökade efterfrågan på detaljer som skrov, hals och fötter. Det är roligt när hela fågeln kommer till nytta! 
 
Hur kan man bedöma kvalité på fågelkött bara genom att se på det, vad ska man titta efter?
Det viktigaste är att kycklingen är svensk! Då vet du att den är uppfödd i enlighet med en av världens strängaste djurskyddslagar och utan antibiotika. Därefter kan man titta efter att köttet inte är mörat och att det goda skinnet sitter kvar.
 
Ni har ju uppfödning av gäss, kalkoner, kycklingar o ungtuppar, stämmer det att gäss är lite som vakthundar? Att dom larmar ifall det kommer "främmande"?
O yes! De skränar och skriker när det sker något oväntat.
 
Om du/ni måste välja en favoriträtt, vad blir det?
Då väljer vi förstås helstekt gås med traditionella tillbehör! Fast ett perfekt stekt ankbröst är inte heller fel. Eller knaprigt grillade majskycklingvingar med hemslagen bea med ugnsbakade rotfrukter. Eller varför inte varmrökt tuppbröst med krämig potatisgratäng…
Jag försöker handla med dem som vill att djuren ska ha det bra
“Jag försöker handla med dem som vill att djuren ska ha det bra”

- Björn Olsson

Vikingfågel

www.vikingfågel.se | Facebook | Instagram
Produkter

Läs mer om gårdens alla produkter på Vikingfågels hemsida.

Producent

Familjeföretag som drivs av Björn och Maria Olsson

Adress

Nya Axtorpsvägen 372
266 91 Össjö

Viking Fågel

Läs mer

Rocklunda Gård

Våra producenter

Rocklunda Gård

Rocklunda gård ligger i hjärtat av Sörmland. Här drivs grisuppfödning sedan 1969 då Yngve Karlsson köpte sina första tio suggor. Numera rymmer gården 300 suggor som producerar cirka 6 500 slaktsvin per år vilka alla levereras till Kötthallen.
Norrby Gård

Våra producenter

Norrby Gård

Tomas Olsson som tillsammans med hustrun Anna driver Norrby gård, är ordförande och har levt med lammuppfödning sedan hans mamma köpte de första tackorna till Norrby Gård 1972. Idag är han Sveriges största uppfödare med sina 900 tackor.
Halla gård

Våra producenter

Halla gård

Anders Gunnarsson tillhör nya generationens svenska grisuppfödare som utöver gårdens stora produktion av rapsgrisar, även har en besättning frigående Linderödssvin. På Halla Gård bedrivs uppfödning av Linderödssvin, rapsgris samt odling av foder till grisarna och skogsbruk.
Upplandsbondens

Våra producenter

Upplandsbondens

Upplandsbonden är en ekonomisk förening som består av cirka 40 gårdar runt om i Uppland. Hela kedjan är kontrollerad och certifierad enligt de hårda KRAV-reglerna. Allt kött kommer från ekologiska gårdar med uppfödning i samspel mellan djur och natur.