Till sidans huvudinnehåll
Rocklunda Gård

Våra producenter

Rocklunda Gård

Rocklunda gård ligger i hjärtat av Sörmland. Här drivs grisuppfödning sedan 1969 då Yngve Karlsson köpte sina första tio suggor. Numera rymmer gården 300 suggor som producerar cirka 6 500 slaktsvin per år vilka alla levereras till Kötthallen.

Idag drivs Rocklunda Gård av tredje generationen svinuppfödare, Filip och Johanna Isaksson som även brukar gårdens 175 hektar skog och 100 hektar åkermark. På åkrarna odlas det spannmål som blir foder åt grisarna. Familjen experimenterar även med åkerböna för att successivt kunna ersätta den GMO-fria soja vilken är nödvändig för grisarna som proteintillskott.

Grisarna på Rocklunda är en korsning mellan svensk Lantras, Yorkshire och Duroc. Just Duroc valdes i samråd med Kötthallen för att få mer insprängt fett i köttet.

– Vi köper aldrig in djur utan har egna suggor som vi låter befrukta och får slaktsvin ifrån, berättar Lennart Isacson, andra generationen på gården och numera aktiv pensionär. När jag tog över 1981 hade jag 150 suggor så vi har vuxit organiskt.

Vanligtvis slaktas grisarna vid sex månaders ålder då de väger runt 100 kilo men i och med det nära samarbetet med Kötthallen kan kunderna få den vikt de vill ha.

På Rocklunda föds en ny om gång smågrisar var fjärde vecka och inför varje omgång tvättas och desinficeras golvet och strös med halm. Allt för att det ska vara rent och ombonat för suggorna som aldrig är fixerade när de föder. Kultingarna får sedan vara tillsammans med sin mamma i 38 dagar.

– Det är viktigt att suggan får bädda, fixa och pyssla om sina grisar, förklarar Lennart. De måste få ha sitt naturliga beteende. Därefter tar vi bort suggan men kullen får vara tillsammans i ytterligare 50 dagar för att känna sig trygga.

Att föda upp egna smågrisar är mycket pyssel och BB sköts till största delen av Johanna. Inför varje tillökning då 48 suggor grisar samtidigt, är det ett 20-tal kultingar som behöver extra kärlek och nappflaska.

– Hade jag inte känt Filip och Johannas driv och lust hade jag aldrig jobbat så hårt för att utveckla företaget, tillägger Lennart. Det finns en viktig anledning till att köttet blir så bra; att det är så roligt. Är det roligt så blir det bra.

<strong><span style="font-weight: 400;">Det roligaste med att vara bonde är att leva med naturen och följa tidens växlingar i jord- och skogsbruket.</span></strong>
Det roligaste med att vara bonde är att leva med naturen och följa tidens växlingar i jord- och skogsbruket.

- Lennart Isaksson före detta ägare och nu gårdens egna hustomte. Foto från Instagram.

Rocklunda gård

www.rocklunda.se | Instagram
Produkter

Grisuppfödning

Producent

Filip och Johanna Isaksson

Adress

Rocklunda gård
640 24 Sköldinge

Rocklunda Gård

Upptäck mer hos Kötthallen Sorunda

Norrby Gård

Våra producenter

Norrby Gård

Tomas Olsson som tillsammans med hustrun Anna driver Norrby gård, är ordförande och har levt med lammuppfödning sedan hans mamma köpte de första tackorna till Norrby Gård 1972. Idag är han Sveriges största uppfödare med sina 900 tackor.
Halla gård

Våra producenter

Halla gård

Anders Gunnarsson tillhör nya generationens svenska grisuppfödare som utöver gårdens stora produktion av rapsgrisar, även har en besättning frigående Linderödssvin. På Halla Gård bedrivs uppfödning av Linderödssvin, rapsgris samt odling av foder till grisarna och skogsbruk.
Viking Fågel

Våra producenter

Viking Fågel

För familjeföretaget Viking Fågel, bland de bördiga kullarna i västra Skåne, är produktionen av kyckling, gås, tupp, kalkon och anka ett hantverk.
Upplandsbondens

Våra producenter

Upplandsbondens

Upplandsbonden är en ekonomisk förening som består av cirka 40 gårdar runt om i Uppland. Hela kedjan är kontrollerad och certifierad enligt de hårda KRAV-reglerna. Allt kött kommer från ekologiska gårdar med uppfödning i samspel mellan djur och natur.