Anders Gunnarsson tillhör nya generationens svenska grisuppfödare som utöver gårdens stora produktion av rapsgrisar, även har en besättning frigående Linderödssvin. På Halla Gård bedrivs uppfödning av Linderödssvin, rapsgris samt odling av foder till grisarna och skogsbruk.
– Jag älskar grisar och började med just Linderöd mest av en tillfällighet. Min svåger köpte en fin restaurang och ville ha ett speciellt griskött. När Anders började med Linderöd 2010 köpte han tre gyltor och en galt. Idag har han tio Linderödssuggor och två galtar. De får bara en kull per år vilket ger mellan 70 och 90 slaktdjur per år. Kultingarna föds mellan mars och juli och slaktas 10-14 månader senare beroende på vad kunderna efterfrågar.
– Vi arbetar nära tillsammans med Kötthallen och testar oss fram vilken vikt som blir bäst kött. Vi har provat allt mellan 70 och 150 kilo. Jag tycker att de är bäst när de är runt 12 månader. Linderödssvinet har ett väldigt smakrikt fett vilket är integrerat i köttet. Köttet är rödare och mer syresatt eftersom de här grisarna springer så mycket.
– Det är underbart att se kullen med smågrisar jaga varandra i skogen. Och sedan att få se restaurangerna lära sig hantera det och höra deras uppskattning. Det är givetvis väldigt roligt att vara med och bevara den här svenska rasen. Linderödsvin är en oerhört tålig och frisk gris utan sjukdomar och skador. Förr i tiden användes den flitigt inom jordbruket.
Linderödssvinen växer hälften så fort som konventionell gris och lever ute året runt. Utöver spannmålet som Anders odlar själv, bökar de i jorden efter maskar, larver och bark. Smaken på köttet ligger någonstans mittemellan vildsvin och konventionellt griskött.
– Det som driver mig är kontakten med kockarna, den är guld värd. Det är de som driver på kvalitetsutvecklingen.
Linderödssvin, samtliga styckdetaljer, hel och halv.
Producent
Anders Gunnarsson
Adress
Edsvära Halla 1 535 93 Kvänum
Halla Gård
Upptäck fler gårdar
Vi rekommenderar
Våra producenter
Rocklunda Gård
Rocklunda gård ligger i hjärtat av Sörmland. Här drivs grisuppfödning sedan 1969 då Yngve Karlsson köpte sina första tio suggor. Numera rymmer gården 300 suggor som producerar cirka 6 500 slaktsvin per år vilka alla levereras till Kötthallen.
Tomas Olsson som tillsammans med hustrun Anna driver Norrby gård, är ordförande och har levt med lammuppfödning sedan hans mamma köpte de första tackorna till Norrby Gård 1972. Idag är han Sveriges största uppfödare med sina 900 tackor.
Upplandsbonden är en ekonomisk förening som består av cirka 40 gårdar runt om i Uppland. Hela kedjan är kontrollerad och certifierad enligt de hårda KRAV-reglerna. Allt kött kommer från ekologiska gårdar med uppfödning i samspel mellan djur och natur.
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.