Till sidans huvudinnehåll
Kobe

Sortiment

Kobe

Det exklusiva japanska köttet omges av flertalet myter och legender. Vi på Kötthallen Sorunda är certifierad medlem i föreningen Kobekött och ska försöka reda ut begreppen.

Wagyu

För att reda ut vad Kobe-kött är behöver vi börja med wagyu.

Wagyu betyder nötkött på japanska och är just nötkött från någon av följande raser: Japanese Shorthorn, Japanese Polled, Japanese Brown eller Japanese Black. Den sistnämnda är den mest populära rasen eftersom den anses ge det mest marmorerade och möraste köttet. Djuren matas med foder som innehåller mycket spannmål, bland annat sojabönor och ris, eftersom det innehåller mycket snabba kolhydrater som bidrar till den höga marmoreringsgraden.

Efter slakt bedöms köttet av anställda vid japanska motsvarigheten till jordbruksverket. Köttet får en gradering mellan A-C efter mängden kött på slaktkroppen och 1-5 efter kvalitet. Marmoreringen bedöms i ett snitt mellan högrev och entrecôte.

I Japan är Wagyu namnskyddat och många japanska nötboskapsuppfödare anser att djuret behöver vara både uppfött och slaktat i Japan för att det ska vara äkta. Utanför Japan är namnet däremot inte skyddat och därför kan man hitta både australiensisk, amerikansk och skotsk wagyu.

Kobe

Kobekött är kött av wagyutyp från regionen Kobe i Hyogo-prefekturen. För att köttet ska få märkas med Kobe behöver marmoreringsgraden (Beef Marbling Score) vara minst 6 av 12. Förutom marmorering bedöms färg & klarhet, fasthet & textur samt fettlyster & kvalitet. Det är Kobe Beef Marketing & Distribution Promotion Association som bedömer och godkänner köttet.  

Kötthallen Sorunda är ett av få företag i Norden som är certifierad medlem i föreningen för kobekött. Vi är mycket stolta över att vara en av dem, då det endast är godkända leverantörer som får distribuera det mycket exklusiva köttet från Japan. Med varje köttbit kommer ett äkthetsintyg där allt från uppfödare, kön, ålder samt djurets stamtavla finns med. 

 

Läs mer

Nötkött

Råvarukunskap

Nötkött

Nötkött är den gemensamma benämningen på kött från ko, tjur och ungnöt. Ordet nöt står för nötkreatur och kommer från ordet njuta som härstammar från det gamla ordet nauta. Nauta betyder i sin tur värdefull. Man kallade sin boskap värdefull helt enkelt.
Om oss

Om oss

Om oss

Kötthallen Sorunda är Sveriges främsta grossist på kött, vilt, fågel och chark till restauranger runt om i hela Sverige från egna gårdar och framstående producenter i hela världen. Vi styckar och bereder kött i våra egna anläggningar och har kontroll över varan från uppfödning till färdig produkt. Vi har utöver det egen tillverkning av korv och chark från egna recept.
Picked by Sorunda

Sortiment

Picked by Sorunda

Picked by Sorunda är ett sigill för produkter och råvaror som är utvalda av oss på Sorundahallarna på grund av extra fin kvalitet och sortering.
Egen produktion

Sortiment

Egen produktion

Våra skickliga styckare arbetar med fingertoppskänsla och lång erfarenhet för att stycka och bereda ditt kött exakt som du vill ha det.