Till sidans huvudinnehåll
Råvarukunskap

Råvarukunskap

Råvarukunskap

Vad är det för skillnad på vårlamm och beteslamm? Skiljer sig smaken åt på kalvkött beroende på ras? När får man jaga bäver? Det är en bråkdel av den kunskapen som finns hos oss på Kötthallen. Vi är köttnördar och hos oss finns det samlad kunskap om lamm, vilt, fläsk, nöt och fågel. Här försöker vi förmedla lite av vårt kunnande, välkommen att höra av dig till oss om du har frågor!

Fördjupa din kunskap

Nötkött

Råvarukunskap

Nötkött

Nötkött är den gemensamma benämningen på kött från ko, tjur och ungnöt. Ordet nöt står för nötkreatur och kommer från ordet njuta som härstammar från det gamla ordet nauta. Nauta betyder i sin tur värdefull. Man kallade sin boskap värdefull helt enkelt.
Kalv

Råvarukunskap

Kalv

En kalv är ett nötkreatur som inte är äldre än ett år. Till skillnad från nöt särskiljer vi inte raserna lika mycket på kalv. Det är mindre skillnader på kalvköttets smak, upp till åtta månader är de väldigt lika i smak.
Lamm

Råvarukunskap

Lamm

Vi skiljer på två typer av lamm: Vårlammen föds i januari och går tillsammans med tackan på stora ytor inomhus som är täckta av halm. Höst-/beteslammen föds i april och går ute på bete med tackorna så fort det finns gräs. 

Fågel

Råvarukunskap

Fågel

Fjäderfä kallas de fåglar som föds upp för att producera kött, ägg och fjädrar exempelvis anka, höns, kalkon och vaktel. Fjäderfä är världens äldsta husdjur och det finns nära 10 000 arter varav de flesta kan flyga.
Fläsk

Råvarukunskap

Fläsk

I Sverige har vi alltid ätit mycket fläsk och kött från gris är tillsammans med nötkött, det kött vi äter mest. På de gårdar som Kötthallen arbetar med föds grisarna upp på ett föredömligt sätt.
Vilt

Råvarukunskap

Vilt

Tillgången på färskt viltkött beror på när de olika viltslagen jagas, vilket i sin tur varierar från län till län. De flesta viltslag kan jagas bara några månader under hösten och vintern.

Läs mer

Hagshultskossorna

Våra producenter

Hagshultskossorna

Hagshultskossorna är inte uppfödda för att så snabbt som möjligt bli mat. De är avlade för att föda kalvar och ge mjölk under lång tid. När de inte längre producerar tillräckligt med mjölk flyttar de till Kopensionatet. Där får de äta gräs och växa i egen takt utan onaturliga tillskott och kraftfoder.
Viking Fågel

Våra producenter

Viking Fågel

För familjeföretaget Viking Fågel, bland de bördiga kullarna i västra Skåne, är produktionen av kyckling, gås, tupp, kalkon och anka ett hantverk.
Halla gård

Våra producenter

Halla gård

Anders Gunnarsson tillhör nya generationens svenska grisuppfödare som utöver gårdens stora produktion av rapsgrisar, även har en besättning frigående Linderödssvin. På Halla Gård bedrivs uppfödning av Linderödssvin, rapsgris samt odling av foder till grisarna och skogsbruk.
Norrby Gård

Våra producenter

Norrby Gård

Tomas Olsson som tillsammans med hustrun Anna driver Norrby gård, är ordförande och har levt med lammuppfödning sedan hans mamma köpte de första tackorna till Norrby Gård 1972. Idag är han Sveriges största uppfödare med sina 900 tackor.
Sidan skapades 2021-05-11